Voorwoord

De programmabegroting 2021-2024 is tot stand gekomen in een periode die veel onzeker­heden kent, ook voor gemeenten. De wereldwijde uitbraak van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande economische recessie maakt het nog lastiger dan anders om meerdere jaren vooruit te kijken en de begroting van de gemeente daarop in te richten.

Daarbij is het voor gemeenten al enige jaren lastig om financieel de zaken rond te krijgen door structureel oplopende uitgaven voor jeugdzorg en Wmo, stijgende kosten voor verwerking van afval en onzekerheden rond de implementatie van de Omgevings­wet en energietransitie. Dit in combinatie met achterblijvende structurele groei van het gemeentefonds. Daarbovenop zorgt de komende herverdeling van het gemeentefonds voor de nodige onzekerheden in de verdeling van de algemene uitkering voor de jaren na 2021. Inmiddels is door de minister van BZK een tweede steunpakket Coronamaatregelen voor lagere overheden aangekondigd van 777 miljoen euro. De effecten hiervan voor onze gemeente worden duidelijk in de septembercirculaire van dit jaar.

Een thema dat de programmabegroting 2021-2024 onderscheidt van die van vorige jaren is de ambitie te komen tot een verdere kostenbeheersing in het sociaal domein. Hierbij streven we ernaar om meer grip te krijgen op de kosten in het sociaal domein.

De raad heeft al eerder de wens uitgesproken de incidentele opbrengst uit de verkoop van de aandelen van Eneco te vertalen naar structurele ruimte in de begroting. We hebben hieraan invulling kunnen geven door de toekomstige rentelasten te dekken uit een bestemmings­reserve. We zijn hierbij uitgegaan van de berekeningen die de BNG Bank hanteert in geval van herfinanciering. Dit in overleg met de commissie die gaat over de begrotings- en verantwoordings­regels voor lagere overheden (commissie BBV). We kunnen daarmee tegenvallers opvangen zonder te hoeven snijden in andere budgetten. Verder anti­ciperen we hiermee op de eerder genoemde onzekerheden en kunnen we daarmee gepaard gaande even­tuele nadelige effecten (deels) opvangen.

Ondanks de financieel onzekere tijden is het College er in geslaagd een programmabegroting aan de Raad te presenteren die het mogelijk maakt de vele ambities uit het raadsbrede hoofdlijnenakkoord te realiseren. De vermogenspositie van de gemeente is onverminderd uitstekend en meerjarig is er een positief saldo te zien. Echter blijft behoedzaamheid essentieel om toekomstige ontwikkelingen financieel het hoofd te kunnen blijven bieden.

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen periode dan is het dat onze inwoners en ondernemers meer dan ooit een beroep hebben gedaan op onze voorzieningen. Er is het College alles aan gelegen om samen met de Raad blijvend te investeren in de kwaliteit van ons voorzieningenniveau en de dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers.

Graag maak ik ten slotte van de gelegenheid gebruik om iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze programmabegroting hartelijk te bedanken voor de inzet en betrokken­heid.

Pijnacker, september 2020

Namens het College van Burgemeester en Wethouders van Pijnacker-Nootdorp,

Peter Hennevanger

Wethouder Financien