Stand van zaken en vooruitblik
Het ontwikkelen, beheren en onderhouden van openbaar groen, speelvoorzieningen, water en oevers.
Binnen de kernen ligt ongeveer 160 hectare openbaar groen. Wij beheren dit groen. De hoeveelheid openbaar groen neemt langzaam toe door ontwikkeling van nieuwe wijken in onze gemeente. Per inwoner is er ongeveer 30 m2 openbaar groen beschikbaar. Hiervan is ongeveer twintig procent ingericht als sier- en bosplantsoen, bestaat ongeveer dertig procent uit gazon en wordt de rest beheerd als extensief of ecologisch gras. Voor het openbaar groen gelden de kaders beleidsnota ‘Natuur op de Kaart’ en het beleids- en beheerplan openbaar groen 2019-2022. Hierin staan de maatregelen voor 2021.
De Leefbaarheidsmonitor laat vanaf 2009 een stijgende waardering zien van de inwoners van onze gemeente voor hun woon- en leefomgeving. Dat geldt specifiek ook voor het aanbod en het onderhoud van de speelvoorzieningen en de groenvoorzieningen. De laatste jaren is de waardering gelijk gebleven. De volgende meting is in 2021.
Klimaatbestendige gemeente
De komende jaren werken we eraan dat water wordt vastgehouden waar het valt. Neerslag valt niet alleen in het openbare gebied, maar ook op de gronden van inwoners en bedrijven. Het is daarom belangrijk om samen op te trekken. Met het opstellen van de communicatiekalender Klimaat, informatiebijeenkomsten in het kader van Operatie Steenbreek en het project Klimaatbestendig Klapwijk worden inwoners en bedrijven bewust gemaakt van de urgentie van het klimaatvraagstuk. De uitvoering van Klimaatbestending Klapwijk is in 2020 gestart. In 2020 is ook de herichting van Koningshof afgerond, met aandacht voor verdere vergroening van de wijk.
Natuur(bescherming)
In 2018 is de nota ‘Natuur op de kaart’ vastgesteld met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Dit uitvoeringsprogramma bestaat uit maatregelen die we uitvoeren bij de aanleg van nieuwe woon- en werkgebieden en nieuwe infrastructuur. Door de uitvoering van die maatregelen en door in de bestaande wijken meer groen ecologisch te beheren, wordt de biodiversiteit bevorderd. In 2020 is er geïnvesteerd in het vergroenen van een gedeelte van de wijk Keijzershof, door het planten van 30 bomen en het verminderen van bestrating. Dit leidt tot een verbetering van de biodiversiteit en vermindering van hittestress. De bewoners zijn nauw betrokken geweest bij dit proces.
Dierenwelzijn
In 2020 is de evaluatie van de nota Dierenwelzijn uitgevoerd. Het bijbehorend Uitvoeringsplan 2020-2022 Dierenwelzijn is vastgesteld. Hiervoor is een brede maatschappelijke dialoog gevoerd in de vorm van een rondetafelbijeenkomst met meer dan twintig externe stakeholders. De algemene conclusie is dat de gemeente al veel doet aan dierenwelzijn. Er zijn geen signalen dat het dierenwelzijn in de gemeente in het geding is. Wel zijn diverse verbetervoorstellen gedaan, die hebben geleid tot het uitvoeringsplan.
Recreatieve voorzieningen
Om de kernen ligt ruim 2.200 hectare buitengebied. Dat is ruim meer dan de helft van het totale gemeentelijk grondgebied. Daarvan is ongeveer 1.030 hectare natuur- en recreatiegebied. Dat is ruim 26% van het grondgebied van onze gemeente (bron: CBS). In 2020 hebben wij:
- Verder gewerkt aan de afronding van het project de Groenzoom. Onder andere is de onteigeningsprocedure bij de Molenlaan voortgezet. De planning is dat wij in 2021 starten met aanleg van de recreatieve, ecologische verbinding Groenzoom-Balij. Verder is in 2020 de groenblauwe dooradering (12 hectare) langs de Zijdeweg afgerond.
- Het gemeentelijk ruiterpadenplan geactualiseerd. Naar verwachting stelt het college dit plan in 2020 vast. De maatregelen uit dit plan voeren wij vanaf 2020 uit.
- Samen met de provincie een rapport opgesteld over de realisatie van een weidevogelkerngebied in de Zuidpolder van Delfgauw. Op basis hiervan zijn wij gestart met een kavelruilplan, en een inrichtings- en beheerplan. Dat doen we samen met de agrariers in het gebied, het Hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer en andere gebiedspartijen. De besluitvorming over daadwerkelijke realisatie vindt naar verwachting in het derde kwartaal 2020 plaats. Afhankelijk van deze besluitvorming is realisatie voor 2021 voorzien.
- Het 'Plan van aanpak Recreatie- en Leisurevoorzieningen groengebied 2017-2020' geevalueerd. Dit heeft geleid tot een koerswijziging in het beleid, waarbij de ambitie minder is gericht op het economisch benutten van het groene buitengebied. In plaats van commerciele voorzieningen, streven we naar meer kleinschalige, extensieve voorzieningen. Deze koerswijziging nemen we in 2020/2021 mee bij de nieuwe gemeentelijke omgevingsvisie.
Onze gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de Dobbeplas, recreatiegebied Ruyven en natuurgebied de Groene Keijzer. Samen met de gemeente Lansingerland zijn we verantwoordelijk voor het beheer van de Groenzoom. Hiervoor zijn beheerplannen gemaakt en afspraken met de Beheercombinatie Groenzoom en Staatsbosbeheer. Voor de ontwikkelingen in de Groenzoom onderhouden wij contact met het Gebruikersplatform Groenzoom.

Regio
De verstedelijkingsopgave en de energietransitie leveren zowel kansen als bedreigingen op voor het groene buitengebied. Er is altijd de druk van de omliggende stad en de dreiging dat bouwen ten koste gaat van groen. Het gaat dan om de bouw van woningen, verplaatsing van bedrijven en aanleg van nieuwe infrastructuur. Daarnaast komen er ook steeds meer recreanten in het groengebied. De ontwikkeling en het beheer van het groene buitengebied is daarmee een regionale zaak. Daarom zijn we aangesloten bij de Landschapstafel Hof van Delfland. In dit regionale samenwerkingsplatform bespreken we met andere gemeenten, grote terreinbeheerders, waterschappen en andere stakeholders de ontwikkeling van het groengebied tussen Rotterdam en Den Haag. Deze Landschapstafel heeft afspraken met de provincie vastgelegd over de financiering van het regionale groengebied. Dit uitvoeringsprogramma loopt tot en met 2020. De Landschapstafel overlegt met de provincie over de periode na 2020. De Landschapstafel is weer onderverdeeld in gebiedstafels. Wij nemen aan twee van deze gebiedstafels deel: Buytenhout en Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. Deze laatste gebiedstafel levert in 2020 een nieuwe gebiedsvisie op. Daarnaast voert de MRDH in 2020 een verkenning uit naar een metropolitane fietsroute van Delft naar Rotterdam. Dit is inclusief een fietsbrug over de A13, ter hoogte van de Ackerdijkseweg, in combinatie met een ecologische verbinding. De verwachting is dat in 2021 meer duidelijk wordt over de haalbaarheid hiervan.