Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college en in verbin­ding met de samenle­ving

Uitvoeren van de bijgestelde uitvoeringsagenda ‘Verder in verbinding’

Bestuur

Resultaten conform de bijgestelde Uitvoeringsagenda 2018-2022

Opvolging geven aan bevindingen uit de Eindrapportage Maatschappelijke Impactanalyse COVID-19

Bestuur

Bevindingen geagendeerd in de P&C-cyclus

2. Deelnemen aan, be­nutten en bewaken van intergemeente­lijke samenwerkings­ver­banden

Versterken regionale samenwerking MRDH

Bestuur

Verbetervoorstellen MRDH

3. Doorontwikkelen van de (digitale) dienst­verlening

Het iteratief verbeteren van de digitaal aan te vragen producten, dit doen we samen met inwoners en bedrijven

Bestuur

We behouden de score op digitale volwassenheid en verbeteren de score op klantbeleving

Toelichting

1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college en in verbinding met de samenleving

In het Hoofdlijnenakkoord wordt onderscheid gemaakt tussen gevraagde inspanningen en beoogde resultaten. Bij inspanningen gaat het om een in te zetten beweging, waarvoor wij ons direct moeten inspannen met een transparante aanpak. Bij resultaten gaat het om zaken waarbij de realisatie direct wordt opgepakt met een concreet eindresultaat. De genoemde inspanningen en resultaten zijn zeer divers van aard. In de Uitvoeringsagenda staan de speerpunten die het college centraal stelt. Uitvoeringsagenda en Programmabegroting geven samen aan op welke wijze en wanneer de ambities worden uitgevoerd. Halverwege de raadsperiode hebben raad en college samen de balans opgemaakt via een midterm review. Deze gaf aanleiding om de Uitvoeringsagenda mede als gevolg van de coronacrisis op onderdelen bij te stellen.

De coronacrisis heeft de wereld grotendeels tot stilstand gebracht en op zijn kop gezet. Het is duidelijk dat de impact van de coronacrisis zowel raakt aan de korte als (middel)lange termijn. Wij willen hier pro-actief op reageren om de samenleving, de organisatie en het bestuur daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hiertoe is in 2020 gestart met het opstellen van een Maatschappelijke Impactanalyse, waarbij een brede verkenning is gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis op onze gemeente. Hierbij is rekening gehouden met enkele scenario’s. Voor het bespreken van de analyse en het benoemen van de opgaven is een dialoog met de raad en stakeholders uit onze gemeente georganiseerd. De eindrapportage van de Maatschappelijke Impactanalyse Covid-19 wordt in het vierde kwartaal van 2020 aangeboden aan de raad.

2. Deelnemen aan, benutten en bewaken van intergemeentelijke samenwerkings­verbanden

Zowel in het ruimtelijk als in het sociaal domein is sprake van een complex speelveld met vele actoren. Het is belangrijk om goed zicht te houden op de onderlinge verbanden van de dossiers. In de MRDH vormen de 23 gemeenten samen het bestuur. Burgemeesters, wethouders en raadsleden hebben daarin hun eigen rol. Alle deelnemende gemeenten worden ondersteund door een compacte MRDH-organisatie aan de hand van een inhoudelijke jaarplanning die medio december 2020 verschijnt. Per kwartaal is aangegeven welke (grote) onderwerpen voor behandeling gepland staan in de bestuurscommissie(s), adviescommissie(s), dagelijks bestuur en algemeen bestuur. Op deze manier kunnen verbetervoorstellen worden ingediend en is tevens in één oogopslag te zien welke onderwerpen in dezelfde tijdsperiode in de verschillende gremia behandeld worden. In het overzicht is ook aangegeven voor welke onderwerpen er een zienswijzeprocedure voorzien is. Een volledig overzicht van rechtspersonen waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie heeft en waarin zij een financieel belang heeft, is te vinden in de paragraaf Verbonden Partijen.

3. Doorontwikkelen van de (digitale) dienst­verlening

Inwoners en ondernemers willen graag 7x24 uur producten en diensten van de gemeente kunnen aanvragen. Daarom is het belangrijk dat wij de mogelijkheid bieden om producten en diensten digitaal aan te vragen. Digitale volwassenheid is een wijze om uit te drukken in hoeverre er sprake is van een geavanceerde digitale dienstverlening. De gemeente scoort op dit moment al goed op digitale volwassenheid. De actuele stand van zaken is te volgen op de site van de VNG https://www.waarstaatjegemeente.nl/ onder dienstverlening en digitalisering. Ons doel is de dienstverlening nog verder te verbeteren. Hiervoor is het van belang dat wij ons ook richten op de verbetering van de beleving van onze dienstverlening, het in gebruik nemen van de nieuwe website draagt hieraan bij.