Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Regisseren en opti­maliseren dienstverle­ning aan bedrijven en ondernemers

In samenwerking met het bedrijfslevens uitvoering geven aan de Actieagenda Econonomie

Economische ontwikkeling

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten.

Evalueren van de werking van het economisch platform en daar waar nodig een impuls geven

Economische ontwikkeling

Een goed functionerende klankbord voor het college op het gebied van ondernemers en economische zaken

Het uitvoeren van een Peiling Ondernemersklimaat om behoefte van ondernemers en waardering voor gemeentelijke dienstverlening en ondernemersklimaat in beeld te krijgen

Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

Onderzoeksrapportage over de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening en ondernemersklimaat

Faciliteren ondernemersfonds met evaluatie over de periode 2017-2021 en voorbereiden besluitvorming in de gemeenteraad

Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen

Evaluatie Stichting Ondernemersfonds Pijnacker-Nootdorp 2017-2021 en een voorstel over continuering van het ondernemersfonds

2. Faciliteren economi­sche promotie

Ondernemen van activiteiten om de gemeente op de kaart te zetten en het imago te versterken

Economische Promotie

Jaarverslag en Jaarplan Stichting Pijnacker-Noot­dorp Marketing

3. Afstemmen en faciliteren bedrijfsin­frastructuur

Via Businesspark Haaglanden bedrijven naar onze bedrijven­terreinen halen

Fysieke bedrijfs­infra­structuur

Jaarplan 2022 en jaarverslag 2020 Businesspark Haaglanden

Fysieke bedrijfsinfra-structuur

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actuali­satie projecten en grondexploitaties bedrijven­terreinen

4. Participeren in projecten ten behoeve van regio­nale economi­sche structuurverster­king (o.a. Greenport en MRDH)

Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en stakeholders uitvoering geven aan de centrumplannen Parade Nootdorp en Pijnacker-Centrum (o.a. herinrichting Raadshuisplein) t.b.v. ambitie bruisende centra

Fysieke bedrijfsinfra-structur

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Samen met stakeholders en bedrijfslevern uitvoering geven aan Werkboek Oostland (Glastuinbouw)

Economische Ontwikkeling

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Bijdragen aan de uitvoering van de strategische agenda MRDH

Economische Ontwikkeling

Informatie rapportage aan de raad met inspanningen en resultaten

Toelichting

1. Regisseren optimale dienstverlening aan bedrijven en ondernemers

We voeren op onderdelen samen met ondernemers de Actieagenda economie 2020-2022 uit. In overleg met ondernemers bereiden we besluitvorming voor over het continueren van het ondernemersfonds op basis van de door hun aangeleverde evaluatie. In 2020 zijn gesprekken gestart over het continueren van gezamenlijke centrummanagement in Pijnacker Centrum en het verkennen van mogelijkheden voor de Parade. In 2021 worden de afspraken vastgelegd en uitgevoerd. We ondersteunen initiatieven en participeren actief in de samenwerking met ondernemers en vastgoedeigenaren om onze winkelcentra bruisend te houden. We monitoren de impact van de coronacrisis en scherpen waar nodig het beleid aan.

2. Faciliteren van economische promotie (citymarketing)

Citymarketing is een belangrijke pijler in het taakveld Economische promotie. De citymarketing adviescommissie is gestart om de citymarketing te waarborgen. In de adviescommissie hebben twee ondernemers zitting om de afstemming met ondernemers te garanderen. Wij financieren en ondersteunen in 2021 de uitvoering van het jaarplan.

3. Afstemmen en faciliteren bedrijfsinfrastructuur

De gemeente houdt zich bezig met de publieke taken van bedrijventerreinen en detailhandel. Om Boezem-West toekomstbestendig te maken en te houden wordt het opgestelde plan van aanpak in 2021 uitgevoerd. De focus voor onze bedrijventerreinen ligt op kwaliteit en efficient gebruik van de ruimte. Vanuit de energietransitie worden er in 2021 voor elk bedrijventerrein en glastuinbouwgebied energieplannen opgesteld.

Het Werkboek Oostland geeft de kansen weer voor het glastuinbouwcluster. In 2021 wordt het uitvoeringsplan in samenwerking met ondernemers en stakeholders uitgevoerd. Binnen de omgevingsvisie wordt zoveel mogelijk de beleidsmatige ruimte gecreërd, zodat het cluster zich toekomstbestendig kan ontwikkelen.

4. Participeren in projecten ten behoeve van regionale economische transitie (MRDH)

We willen onze economische structuur versterken met innovatieve (glastuinbouw) bedrijven door open te staan voor bedrijven en verbinding met de nieuwe groeiende clusters en sectoren om ons heen. Het is daarvoor belangrijk te letten op ontwikkelingen die hiervoor een bedreiging vormen of juist kansen bieden.

Deze kansen en bedreigingen pakken we in samenwerking met de regio aan. Zo zijn er regionaal kansen voor versterking, ontwikkeling en innovatie van ons glastuinbouwcluster in de vorm van het in ontwikkeling zijnde agritech innovatieprogramma van de MRDH, de Glasvisie Oostland en regionale investeringsprogramma’s en het MRDH plan van aapak 'Sterker uit de crisis'.

Daarnaast zijn we alert op regionale ontwikkelingen op het gebied van (transformerende) werklocaties voor de verstedelijkingsopgave, afname van de ontwikkelingsmogelijkheden voor kantoren en grootschalige detailhandelsontwikkelingen in de omgeving, die ten koste kunnen gaan van de centra in onze gemeente. Vanuit onze deelname in Businesspark Haaglaanden streven we als subregio naar: het versterken van de regionale samenwerking tussen de deelnemende gemeenten op het bebied van bedrijfshuisvesting ten behoeve van het behouden en vestigen van bedrijven en daarmee de werkgelegenheid in de Haagse regio.