Wat gaan we daarvoor doen?

Rol

Activiteit

Taakveld

Resultaat

1. Bepalen individuele Inkomensonder­steu­ning

Uitvoeren armoedemonitor

Inkomensregelingen

Inzicht in armoede en het gebruik van minimaregelingen

2. Bepalen individuele ondersteuning bij re-integratie, participatie en schuldbemiddeling

Uitvoeren maatregelen plan van aanpak participatie

Arbeidsparticipatie (deels ook Begeleide participatie)

Voortgangsrapportage over de resultaten van genomen maatregelen en eventuele bijsturing daarvan in eerste kwartaal 2021

Maximale ondersteuning aan inwoners met een arbeidsbeperking

Begeleide participa­tie

Meer kwetsbare inwoners aan het werk

Implementeren van de wet inburgering

Arbeidsparticipatie

Inburgeringsvoorzieningen ingekocht (regionaal) en vastgestelde beleidsregels en verordeningen

Herijken beleidsplan Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Vastgesteld beleidsplan Schuldhulpverlening 2021 -2024

3. Bepalen individuele voorzieningen Wmo

Implementeren resultaat gericht werken bij begeleiden Wmo

Maatwerkvoorzieningen (Wmo)

Aansturen aanbieders op effectieve ondersteuning

Aanscherpen beleidsregels en Verordening Wmo

Maatwerkvoorzieningen (Wmo)

Beheersing van oplopende kosten voor Wmo maatwerk

Anticiperen op de decentralisatie maatschappelijke opvang en beschermd wonen

Geescaleerde zorg 18+

Vastgesteld regionaal convenant maatschappelijke opvang en beschermd wonen

4. Bepalen individuele voorzieningen jeugdhulp

Aanpak kostenontwikkeling Jeugdhulp; effectief uitvoeren van lokale en regionale beheersmaatregelen om ‘ in control’ te komen en te blijven

Maatwerkdienstverlening 18-

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de resultaten van de genomen (lokale en regionale) beheersmaatregelen en eventuele bijsturing daarvan

Transformatie; zowel lokaal als regionaal uitvoering geven aan de wettelijke transformatie-opgave waaronder resultaatgerichte inkoop 2020-2024 en Regiovisie jeugdhulp

Maatwerkdienstverle­ning 18-

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de resultaten van de brede wettelijke transformatie-opgave binnen de jeugdhulp

5. Bepalen handhaving en fraude sociaal domein

Inzet van handhavers in het sociaal domein

Sociaal Domein

Resultaten via het jaarverslag Sociaal Domein

6. Verbinden collectieve voorzieningen aan maatwerkvoorzieningen

Ontwikkelen visie op het voorliggend veld

Sociaal Domein

Beleidsplan Visie op preventie in het Sociaal Domein. Zie ook programma 6

Evalueren pilot Vroeg Eropaf Pijnacker-Nootdorp

Schuldhulpverlening

Evaluatierapport met aanbevelingen voor de toekomstige uitvoering

Toelichting

1. Bepalen individuele inkomensondersteuning

In 2021 voeren wij de armoedemonitor over het jaar 2020 uit. Hierdoor krijgen wij inzicht in armoede en het gebruik van minimaregelingen binnen de gemeente. Bij het professionaliseren van onze dienstverlening betrekken we de aanbevelingen uit de armoedemonitor en het rekenkameronderzoek naar armoede en schulden.

2. Bepalen individuele ondersteuning bij re-integratie, participatie en schuldhulpverlening

In 2021 voeren we het plan van aanpak Participatie verder uit. Hierin zijn maatregelen opgenomen om de uitstroom en participatie van inwoners met een grote(re) afstand te bevorderen. Met het voeren van frequente, intensieve en persoonlijke gesprekken krijgen we de inwoners goed in beeld. Zo kunnen we hen stappen richting werk laten zetten. We besteden extra aandacht aan doelgroepen met ontwikkelingsmogelijkheden, zoals alleenstaande ouders en statushouders. Om (lokale) werkgevers te ondersteunen zetten wij een jobcoach in. Tevens wordt ingezet op het versterken van de banden met (lokale) werkgevers. Ook worden de re-integratievoorzieningen tegen het licht gehouden en afgezet tegen de behoeften van onze inwoners en werkgevers.

We signaleren in onze dienstverlening aan inwoners vaak financiële problemen. Om deze problemen integraal aan te pakken willen wij onze dienstverlening rondom schuldhulpverlening verder professionaliseren. Wij doen dit inmiddels als NVVK gecertificeerde organisatie. De Wet schulphulpverlening vereist dat iedere vier jaar een beleidsplan wordt vastgesteld. Het huidige beleidsplan eindigt in 2020.

Daarnaast treedt op 1 juli 2021 de nieuwe Wet inburgering in werking. Dit vereist het maken van beleidsmatige keuzes voor de uitvoering hiervan. Deze worden vastgelegd in beleidsregels, verordeningen en werkinstructies. Ook moeten taallessen en inburgeringstrajecten worden ingekocht, naar verwachting middels regionale aanbesteding.

3. Bepalen individuele voorzieningen Wmo

Met het verder ontwikkelen van resultaatgericht werken bij begeleiding willen we aanbieders beter aansturen op de effectiviteit van hun ondersteuning en de doelgerichtheid.

De beleidsregels en de Verordening maatschappeljke ondersteuning worden aangescherpt, zodat deze weer in lijn zijn met de actuele regelgeving, de kwaliteit en eenduidigheid van de beoordeling van een aanvraag is geborgd en de kosten van Wmo maatwerkvoorzieningen beheersbaar worden. Deze worden in 2021 geïmplementeerd.

Wij moeten maatschappelijke opvang en beschermd wonen vanaf 2022 zelf organiseren. Wij hebben een preventieve manier van werken, die helpt te voorkomen dat inwoners gebruik moeten maken van maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Toch vragen intensievere vormen om een zekere schaalgrootte (regionale samenwerking). In het regionale convenant notitie maatschappelijke opvang en beschermd wonen, worden in 2021 keuzes uitgewerkt.

4. Bepalen individuele voorzieningen jeugdhulp

De komende periode staat grip krijgen en houden op de kostenontwikkeling in de jeugdhulp centraal. Dit willen we bereiken door gericht en efficiënt aan de wettelijke transformatie-opgaven te werken. De invoering van resultaatgerichte inkoop en het versterken van de samenwerking tussen de kernteams en de huisartsen krijgen prioriteit. Hierover wordt gerapporteerd via de P&C-producten.

5. Bepalen handhaving en fraude sociaal domein

Binnen het sociaal domein zijn twee handhavers aangesteld. Deze hebben de taak om oneigenlijk gebruik en misbruik van gemeenschapsgeld te voorkomen en te bestrijden, dit in aansluiting op de Nota misbruik en oneigenlijk gebruik (2019). Binnen de taakvelden maatwerkvoorzieningen 18+ (Wmo) en maatwerkvoorzieningen 18- is dit relatief nieuw. Lokale en regionale ervaringen vormen de basis om onze werkwijze in 2021 verder uit te rollen.

6. Verbinden collectieve voorzieningen aan maatwerkvoorzieningen

Ook in 2021 geven we verder vorm aan onze transformatieopgave. We ontwikkelen activiteiten en diensten die voorliggend of aanvullend zijn op de individuele persoonsgebonden voorzieningen. Deze voorliggende voorzieningen spelen een cruciale rol bij preventie, het vroeg signaleren van problemen en een beroep doen op de eigen mogelijkheden van inwoners.

We willen onze subsidiemiddelen optimaal gebruiken. Hiervoor zijn we zijn we op zoek naar de meest effectieve ondersteuning voor de beste prijs. Effectiviteit is van groot belang. Hiervoor actualiseren we onze visie op de algemene voorzieningen in het sociaal domein.